СБУ затримала відразу п'ятьох росагентів, що входили до однієї мережі фсб

СБУ затримала відразу п'ятьох росагентів, що входили до однієї мережі фсб

Служба безпеки України затримала п’ятьох російських агентів, що діяли у Одеській, Запорізькій та Донецькій областях. Про це повідомили у пресцентрі СБУ.

Контррозвідники спецслужби встановили, що це була розгалужена агентурна мережа фсб. Зловмисники розвідували місця розташування особового складу та військової техніки ЗСУ на прифронтових територіях, шукали склади з боєприпасами та паливно-мастильними матеріалами Сил оборони, виявляли геолокації та особливості роботи промислових потужностей, де відбувається ремонт важкого озброєння ЗСУ.

"Разом з цим поплічники окупантів збирали відомості про наслідки ворожих прильотів та "верифікували" координати для нових ракетних атак рф", - йдеться у повідомленні.

Під час розслідування було встановлено, що росагенти діяли окремо один від одного, проте всі вони були "підзвітні" одному куратору, яким був кадровий співробітник фсб. 

"Його установчі дані вже відомі співробітникам СБУ", - наголосили у спецслужбі.

Однією з затриманих російських агенток виявилася посадовиця відділу однієї із міськрад Донеччини. Крім неї в регіоні працювали двоє інших ворожих агентів - колишній голова місцевого комунального підприємства та жителька Краматорська.

Також до ворожої групи входила інженерка-технологиня одного із оборонних підприємств Запоріжжя. Жінка "зливала" фсб рф розвідувальні дані про ремонт бойової техніки на виробничих потужностях заводу.

Ще одним росагентом був посадовець транспортної компанії з Одещини, який за вказівкою росіян збирав інформацію про можливу передачу позашляховиків на потреби ЗСУ.

"До вербування російською спецслужбою кожен із фігурантів був активним учасником прокремлівських груп у популярних месенджерах. Таким чином вони потрапили у поле зору фсб, яка потім дистанційно залучила їх до співпраці", - зазначили у СБУ.

Усім фігурантам вже оголосили підозри відповідно до ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України. Їм загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомляли "Ми-Україна", Служба безпеки повідомила про підозру жителю Снігурівщини, який добровільно погодився співпрацювати з російськими окупантами, до чого закликав інших українців. 

Головне