СБУ затримала весь склад "виборчої комісії" рф, яка діяла під час окупації Херсонщини

СБУ затримала весь склад

Служба безпеки України затримала дев’ятьох колаборантів, які співпрацювали з росіянами  під час окупації правобережжя Херсонської області. Про це повідомили у пресцентрі СБУ.

Усі затримані, зазначили у Службі безпеки, були членами так званої "виборчої комісії № 826", яку окупанти створили у захопленому на той час Бериславському районі. Також співробітникам СБУ вдалося встановити особу очільниці псевдоустанови, яка нині переховується від правосуддя на ТОТ.

"Під час перебування на "посаді" вона організувала проведення незаконного референдуму рф щодо "приєднання" регіону до складу росії. Щоб виконати вказівку москви, колаборантка залучила дев’ятьох місцевих жителів, з яких потім сформувала повний склад "виборчкому".

За її вказівкою підлеглі масово агітували своїх односельчан підтримати фейковий плебісцит і "проголосувати" на користь кремля. Безпосередньо в день незаконного "референдуму" фігуранти робили дворові обходи приватних осель з "виборчими урнами" та фейковими бюлетенями. Під час таких рейдів вони, будучи у супроводі озброєних загарбників, збирали "голоси за приєднання до рф", - йдеться у повідомленні.

Колаборантка після деокупації правобережжя Херсонщини втекла на окуповані території регіону, аби уникнути правосуддя. Однак її підлеглих, які залишилися на правому березі, затримали.

Їм усім оголосили підозри відповідно до за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність, участь в організації та проведенні незаконних референдумів на тимчасово окупованій території).

Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує до 10 років ув'язнення.

Як повідомляли "Ми-Україна", влада на тимчасово окупованих територіях віддає землі власників, які відмовилися співпрацювати з ворогом.

Головне