СБУ затримала ще одного організатора фейкового референдуму на Харківщині

СБУ затримала ще одного організатора фейкового референдуму на Харківщині

Служба безпеки України викрила та затримала ще одного організатора незаконного референдуму, який планувалося провести на тимчасово окупованій території Харківської області. Про це повідомляє СБУ в Telegram. 

Зловмисником виявився староста одного із селищ Вовчанського району, який після захоплення громади російськими військами у 2022 році перейшов на бік окупантів. За співпрацю з ворогом він отримав посаду помічника очільника місцевої окупаційної адміністрації.

На цій посаді колаборант активно готувався до проведення псевдореферендуму щодо "приєднання" Харківщини до складу рф. Він керував агітаційними групами, які обходили двори приватних будинків та закликали людей взяти участь у незаконному "голосуванні". Також він шукав "однодумців", яких планував залучити до роботи в окупаційних "виборчих комісіях".

Однак, завдяки успішному контрнаступу українських Сил оборони восени 2022 року, загарбникам не вдалося провести фейковий плебісцит. Після звільнення регіону зрадник намагався втекти від правосуддя, але співробітники СБУ, спільно з обласною прокуратурою, зібрали достатньо доказів для його викриття.

Зараз затриманому оголошено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу: колабораційна діяльність та посягання на територіальну цілісність та недоторканість України. Йому загрожує до 10 років тюремного ув'язнення з конфіскацією майна.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Служба безпеки України викрила та затримала чоловіка, який шпигував на користь російської приватної військової компанії "Вагнер". Зловмисник збирав інформацію про розташування українських військових аеродромів, особового складу та озброєння.

Головне