СБУ затримала російського агента, який збирав розвіддані для ударів по Харкову

СБУ затримала російського агента, який збирав розвіддані для ударів по Харкову

Служба безпеки України викрила і затримала агента російської військової розвідки, який планував ракетні удари по об’єктах критичної інфраструктури Харкова. Зловмисник збирав розвіддані про місця зберігання важливої документації та пункти дислокації Сил оборони.

Про це повідомляє СБУ в Telegram.

За даними слідства, російська спецслужба завербувала громадянина рф, який проживає у Харкові та працює в місцевому банку. Завданням зрадника було з'ясувати точні координати об'єктів критичної інфраструктури, зокрема, місця зберігання важливої технічної документації.

Щоб отримати необхідні дані, агент намагався використати свою знайому, яка працює в одній із місцевих держустанов. Під приводом дружнього спілкування він випитував у жінки про розташування секретних сховищ.

Контррозвідка СБУ задокументувала всі злочинні дії фігуранта та затримала його на ранньому етапі діяльності. Крім того, було встановлено, що зрадник також збирав інформацію про місця дислокації українських військових підрозділів у Харкові.

Під час обшуку помешкання затриманого вилучено докази його злочинної діяльності: російський паспорт, автомобільний відеореєстратор із записами військових об’єктів та мобільні телефони із доказами спілкування з російською спецслужбою.

Затриманому повідомлено про підозру за статтями про шпигунство (ч. 1 ст. 114) та несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ, вчинене з метою надання такої інформації державі, що здійснює збройну агресію проти України (ч. 3 ст. 114-2). Йому загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як писали “Ми-Україна” раніше, Служба безпеки затримала ще шістьох громадян України, які поширювали заклики на підтримку війни рф проти нашої держави та виправдовували воєнні злочини окупантів.

Головне