СБУ затримала на Харківщині рецидивіста, який передавав росіянам дані про лінії оборони в регіоні

СБУ затримала на Харківщині рецидивіста, який передавав росіянам дані про лінії оборони в регіоні

Служба безпеки України викрила зрадника, який передавав російським окупантам дані про оборону Харкова. Про це інформує пресцентр СБУ.

Першочергово зловмисник передавав ворогу геолокації укріпрайонів з фортифікаційними спорудами та важким озброєнням ЗСУ, які обороняють Харків з північного кордону.

"Також ворог хотів дізнатися про місця базування мобільних вогневих груп ППО, що "полюють" на ворожі дрони у прикордонних районах області", - додали у СБУ.

Зловмисником виявився 45-річний житель Вовчанського району з кримінальним минулим. Він під виглядом пересічного громадянина обходив прикордонну місцевість та слідкував за розташуванням оборонних ліній і вогневих позицій ЗСУ.

"Повертаючись додому, фігурант позначав зафіксовані координати на картах Google для підготовки "звіту" російській спецслужбі. Розвідінформація була необхідна окупантам для планування бойових операцій, у тому числі із залученням диверсійно-розвідувальних груп", - йдеться у повідомленні.

Зловмисника вдалося викрити завчасно. Це дозволило убезпечити місця тимчасового базування підрозділів ЗСУ та замаскувати їхнє переміщення.

Слідство встановило, що раніше зловмисник відбував покарання за крадіжки та нанесення тяжких тілесних ушкоджень, які призвели до загибелі потерпілого. У поле зору росіян він потрапив через свої прокремлівські погляди, які постійно поширював серед оточуючих.

СБУ оголосила зраднику підозру відповідно до ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ за можливості їх ідентифікації на місцевості). Нині він перебуває під вартою. Йому загрожує до 8 років ув'язнення.

Як повідомляли "Ми-Україна", cпівробітники Служби безпеки затримали на Київщині жінку, яка "зливала" росіянам геолокації опорних пунктів ЗСУ під час боїв за Київ, на початку повномасштабного вторгнення.

Головне