СБУ затримала кремлівського ідеолога Чистіліна на території Молдови за співпрацю з росією

СБУ затримала кремлівського ідеолога Чистіліна на території Молдови за співпрацю з росією

Служба безпеки України, спільно з іноземними партнерами та Держприкордонслужбою, затримала Дмитра Чистіліна – одного з кремлівських ідеологів, що підтримували збройну агресію росії.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Чистілін, помічник ексрадника путіна Сергія Глазьєва, був одним із головних "модераторів" захоплення Криму та розробником "Стратегії інформаційної війни". Протягом 2016-2024 років він підготував низку аналітичних матеріалів для кремля, сприяючи збройній агресії росії та "інтеграції" тимчасово окупованих територій України.

Також Чистілін організовував втручання у виборчі процеси у країнах Східної та Центральної Європи, поширюючи кремлівські наративи, аби зменшити підтримку України з боку західних партнерів. Після участі у форумі в Європі його затримали у співпраці з правоохоронцями Республіки Молдова, коли він намагався повернутися до москви через території третіх країн.

Фігурант, який залишив Україну ще до початку повномасштабного вторгнення, наразі знаходиться під вартою та отримав підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії росії проти України, глорифікація її учасників)."

 

Чистіліну загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна. Наразі документуються факти його сприяння воєнній розвідці росії, зокрема у створенні механізмів для обходу санкцій.

Комплексні заходи проводили за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, Служба безпеки України повідомила про підозру Олександру Захарову, головному конструктору російської компанії ZALA Aero Group, що виготовляє безпілотники для війни проти України.

Головне