СБУ затримала інформаторку рф, яка допомагала окупантам на Донеччині

СБУ затримала інформаторку рф, яка допомагала окупантам на Донеччині

Служба безпеки України затримала жінку, яка передавала російській розвідці інформацію про дислокацію українських військ на Донеччині.

Про це повідомляє СБУ в Telegram.

В ході контрдиверсійних заходів СБУ затримала інформаторку російської розвідки, яка активно співпрацювала з окупантами, передаючи їм дані про місця розташування українських військових на Донеччині. Особливий інтерес ворога викликали позиції важкої артилерії Збройних Сил України, які утримують оборону поблизу селища Нью-Йорк. 

Інформаторка, яка виявилася місцевою жителькою, також займалася збором інформації про координати штабів, опорних пунктів та маршрути руху українських військ, що обороняють селище. Ці розвіддані були необхідні російській армії для підготовки нових наступальних операцій, спрямованих на захоплення Нью-Йорка, де наразі тривають важкі бої.

За даними слідства, інформаторка підтримувала зв’язок із російською розвідкою через матір свого чоловіка, яка проживає в росії та перебуває у полі зору спецслужб країни-агресора. Збираючи розвідувальні дані, жінка регулярно обходила фронтову місцевість, приховано фіксуючи локації українських Сил оборони. Для збору додаткової інформації вона також використовувала своїх знайомих, у яких випитувала необхідні дані під час побутових розмов.

Після узагальнення зібраних даних, інформаторка надиктовувала їх у голосових повідомленнях та відправляла “зв’язковій” у росію. Співробітники СБУ затримали жінку під час спроби евакуації з селища у прифронтовий район. Під час затримання у неї виявили мобільний телефон, який використовувався для передачі даних ворогу.

На підставі зібраних доказів, слідчі Служби безпеки України повідомили інформаторці про підозру за частиною 2 статті 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ). Наразі вона перебуває під вартою, і їй загрожує до восьми років тюрми.

Контрдиверсійні заходи проводили співробітники СБУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури.

Як писали “Ми-Україна” раніше, Служба безпеки України повідомила про заочну підозру настоятелю храму УПЦ МП у тимчасово окупованому Луганську Сергію Гутенку, який постачає ювелірні вироби до росії та співпрацює з окупаційними угрупованнями.

Головне