СБУ затримала агронома за допомогу росіянам мінувати поля під час окупації Харківщини

СБУ затримала агронома за допомогу росіянам мінувати поля під час окупації Харківщини

Служба безпеки України викрила ще одного поплічника росіян - чоловік співпрацював з російськими військами під час окупації Харківщини та допомагав їм мінувати поля.

Цю інформацію опублікувала пресслужба СБУ.

Зазначається, що затриманим виявився агроном місцевої ферми. Після захоплення Куп'янського району він допомагав ворогам орієнтуватися на місцевості та вибирати місця для розташування мінних полів.

Таким чином, вороги уникнули мінування ділянок навколо райцентру, включаючи місцеві дороги, якими користувалися мирні жителі. Крім того, затриманий забезпечував окупантів продуктами харчування та дровами для обігріву захопленої школи, де вони базувалися.

Трьох російських командирів він розмістив у своєму власному будинку. Також фігурант вимагав від колег передавати російським загарбникам будівельні матеріали для облаштування фортифікаційних споруд.

У разі відмови він загрожував ув'язненням до російської катівні. Після звільнення району фігурант залишився на місці та приховувався, сподіваючись уникнути суду. Однак служба безпеки встановила його місцеперебування і здійснила затримання.

Наразі слідчі повідомили йому про підозру за статтею 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору). Фігуранта тримають під вартою. Йому загрожує до 12 років позбавлення волі.

Станом на 3 лютого близько 30% території України залишаються замінованими вибухонебезпечними предметами, що становить понад 174 000 квадратних кілометрів. Загалом з моменту початку широкомасштабного вторгнення саперні групи Держспецтрансслужби виявили, вилучили і знешкодили 103 067 вибухонебезпечних предметів.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, польські фермери анонсували чергове блокування пунктів перетину на кордоні з Україною. Попередньо, акція фермерів розпочнеться вранці у п'ятницю, 9 лютого.

Головне