СБУ затримала агента, який коригував удари по Вінниччині і Сумщині

СБУ затримала агента, який коригував удари по Вінниччині і Сумщині

Служба безпеки України затримала дезертира, який на замовлення російської розвідки коригував повітряні удари по Вінницькій та Сумській областях.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Згідно з даними військової контррозвідки СБУ, затриманим є 23-річний контрактник однієї з військових частин України, який у травні цього року самовільно залишив місце служби. Після цього він шукав способи швидкого заробітку через Telegram-канали, в результаті чого потрапив під увагу кадрового співробітника ГРУ рф.

Спецслужба рф запропонувала дезертиру гроші в обмін на співпрацю. За вказівкою воєнної розвідки рф, він відстежував вогневі позиції протиповітряної оборони ЗСУ на території Вінниччини, а згодом був перекинутий до Сумської області для шпигування за підрозділами Сил оборони.

Агент приховано прибув до одного з міст поблизу кордону з рф, орендував квартиру на два тижні та видавав себе за військового. Він намагався завести довірливі стосунки з місцевими жителями, щоб отримати інформацію про українських захисників.

Зловмисник також фотографував військові об’єкти і відправляв їхні координати для звіту перед російським куратором. Агентурна інформація була потрібна для підготовки атак на позиції Сил оборони із використанням керованих авіабомб, дронів та ракетного озброєння.

Військова контррозвідка СБУ завчасно викрила агента і провела заходи для убезпечення позицій українських військ. Після документування злочинних дій, його затримали.

Слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 4 ст. 408 (дезертирство).

Нині зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, викладачку одного з університетів Харківської області викрили на співпраці з російськими окупантами. Жінка коригувала удари рф по Харкову.

Головне