СБУ затримала агента ФСБ, який коригував ракетні удари по Одесі

СБУ затримала агента ФСБ, який коригував ракетні удари по Одесі

В Одесі Служба безпеки України затримала російського агента, який збирав координати для нових ракетно-дронових атак на місто.

Про це повідомила СБУ.

Агент діяв за вказівками Федеральної служби безпеки рф, орієнтуючись на бойові позиції систем протиповітряної оборони Одеси. Для виявлення розташування військових об'єктів, він їздив по місту і його околицях на власному автомобілі, приховано фотографуючи потрібні цілі. Зібрану інформацію він передавав своєму куратору в Росії через анонімний чат у месенджері.

Агент сподівався, що в разі окупації Одеси за підтримки російської спецслужби, він отримає посаду керівника "будівельного управління" у місцевій окупаційній адміністрації.

СБУ вчасно викрила і задокументувала його діяльність. Правоохоронці затримали агента на місці, коли він перебував поблизу військового об'єкта і намагався його сфотографувати.

Затриманим виявився 55-річний мешканець прибережного селища в Одеському районі. Він періодично публікував прокремлівські коментарі в російських телеграм-каналах, через що й потрапив у поле зору ФСБ. Російська спецслужба дистанційно завербувала його в червні цього року.

Під час обшуку у нього вдома правоохоронці знайшли два мобільні телефони, які він використовував для зв'язку з ФСБ.

Йому оголошено підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України – державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану. Підозрюваний перебуває під вартою і йому загрожує довічне ув’язнення.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, президент Володимир Зеленський у День української державності наголосив, що Україна не може прагнути меншого, ніж життя.

Головне