СБУ заочно оголосила підозру російському генералу, відповідальному за захоплення Києва

СБУ заочно оголосила підозру російському генералу, відповідальному за захоплення Києва

Служба безпеки України зібрала достатньо доказів для оголошення підозри генерал-майору Володимиру Селівьорстову, колишньому командиру 106-ї повітряно-десантної дивізії збройних сил рф, який планував захоплення Києва.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

На початку повномасштабного вторгнення Селівьорстов командував операцією зі захоплення столиці України з північно-західного напрямку. За планом російського генштабу, десантні підрозділи мали взяти під контроль аеродром у Гостомелі та окупувати все селище. Інше угруповання його дивізії отримало завдання захопити Вишневе, ще один населений пункт поблизу столиці.

У разі успішного виконання цих завдань окупанти планували закріпитися в захоплених районах і створити плацдарм для подальшого наступу на Київ. Однак, Сили безпеки та оборони України, зокрема бійці СБУ, зірвали ці наміри, оточивши і знищивши значну частину угруповання Селівьорстова під час боїв за Гостомель.

Після цього захисники України знищили штаб окупантів у Бучанському районі, де перебував генерал разом із командним складом його дивізії. Внаслідок цього Селівьорстов та його заступники отримали тяжкі поранення, після чого було віддано наказ на евакуацію угруповання.

На підставі отриманих доказів слідчі СБУ заочно повідомили Селівьорстову про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України, що передбачає ведення агресивної війни за попередньою змовою групою осіб. Вживаються комплексні заходи для затримання і покарання воєнного злочинця.

Розслідування триває за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, Президент Володимир Зеленський представив на засіданні Європейської ради План перемоги, або стратегію примусу росії до реальної дипломатії.

Головне