СБУ викрила російського "перевізника" шахедів з Ірану

СБУ викрила російського

Служба безпеки України викрила російського "перевізника" шахедів з Ірану Юрія Великоклада та повідомила йому про підозру.

Про це повідомила пресслужба СБУ в Telegram-каналі. Як зазначається, Великоклад є генеральним директором авіакомпанії "223 льотний загін" Міністерства оборони російської федерації.

Очільник компанії, зокрема, надавав свої літаки для переправлення бойовиків та зброї з Африки та Близького Сходу на війну проти України. Наприклад, Юрій Великоклад організував відправлення партії іранських "шахедів" до державного кордону з Україною. Вже 3 липня ці дрони атакували Суми, що спричинило жертви серед цивільних і руйнування двох багатоповерхових будинків та адміністративної будівлі.

Ударні дрони на територію росії потрапили завдяки літаку Іл-76 з льотного парку компанії Юрія Великоклада.

Крім того, літаки з авіапарку компанії були задіяні в перекиданні найманців ПВК "Вагнера" з Африки наприкінці минулого та на початку цього року для їхньої участі у боях за Бахмут. Керівництво приватного угруповання підписувало угоди з авіакомпанією Великоклада та сплачувало рахунки за послуги перевезення.

Таким чином компанія російського "перевізника" отримала близько 56 млн рублів (21,2 млн гривень) від керівництва "вагнерівців".

СБУ повідомила росіянину про підозру за ч. 5 ст. 27 та ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни). Він нараз перебуває на території країни-агресорки, тож тривають комплексні заходи з притягнення до відповідальності.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, рф намагається налагодити масове виробництво “шахедів”.

Головне