СБУ викрила двох колаборанток, які допомагали окупантам у Херсонській та Харківській областях

СБУ викрила двох колаборанток, які допомагали окупантам у Херсонській та Харківській областях

Співробітники Служби безпеки України викрили та затримали двох жінок, які на початку повномасштабної війни співпрацювали з окупантами у Херсонській та Харківській областях.

Про це повідомляє СБУ в Telegram. 

Одна з фігуранток - безробітна мешканка селища Лиманець на правобережжі Херсонщини. Після захоплення окупантами регіону вона добровільно очолила місцеву адміністрацію. На цій “посаді” колаборантка розселила військових рф по будинках односельців, які виїхали з окупації. Заселені окупанти, окрім власного побуту облаштовували склади з озброєнням та боєприпасами.

Крім цього, вона брала участь в організації псевдореферендуму за приєднання до рф, а також закликала людей “проголосувати” за окупантів. Її дії кваліфіковано за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Їй передбачає покарання до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Друга фігурантка - колишня працівниця поштового відділення у Харкові, яка до початку повномасштабної війни проживала у Куп’янську. Після захоплення міста вона влаштувалась до окупаційного “пенсійного фонду”, де передавала загарбникам персональні дані місцевих жителів. Цю інформацію росіяни планували використати для фальсифікації фейкового референдуму. 

Після звільнення Куп’янська зловмисниця втекла до Харкова, але співробітники СБУ встановили її місцезнаходження та повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

Комплексні заходи з викриття колаборанток проводили співробітники СБУ в Херсонській та Харківській областях за процесуального керівництва органів прокуратури.

Як писали "Ми-Україна" раніше, за матеріалами Служби безпеки України було засуджено до 15 років позбавлення волі 31-річного жителя Юр’ївського району Дніпропетровської області, який шпигував на користь ФСБ.

Головне