СБУ та Нацполіція затримали диверсанта, який підпалив військовий автомобіль у Вінниці

СБУ та Нацполіція затримали диверсанта, який підпалив військовий автомобіль у Вінниці

Служба безпеки України та Національна поліція у Вінниці затримали іноземця, який діяв за завданням ФСБ та планував серію підпалів авто Сил оборони. Злочинця особливо цікавили військові автомобілі ЗСУ, що перебували на техобслуговуванні у місті.

Про це повідомляє СБУ в Telegram.

Для виконання завдання російська спецслужба направила агента з сусідньої країни. За грошову винагороду він погодився підпалювати транспортні засоби українських захисників. Після прибуття до Вінниці, він оселився у місцевого знайомого та вирушив на пошуки військових автомобілів.

Фігурант прибув на СТО вночі, де знаходився позашляховик ЗСУ. Він сфотографував потенційну ціль та погодив її з російським куратором. Потім, за інструкціями ФСБ, придбав дві каністри бензину та підпалив військовий автомобіль у визначений час.

Щоб отримати додаткову оплату, зловмисник знімав підпал на камеру свого телефону. Російська спецслужба планувала використати це відео для проведення інформаційно-психологічних операцій, спрямованих на дестабілізацію ситуації в прикордонному регіоні. Після злочину він мав продовжити серію підпалів на території обласного центру.

СБУ затримала іноземця на місці злочину. У нього вилучили саморобну запалювальну суміш, мобільні телефони та банківські картки з доказами співпраці з агресором.

Іноземцю повідомили про підозру за ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань). Зловмисник перебуває під вартою і йому загрожує до восьми років ув’язнення.

Операцію провели співробітники СБУ у Вінницькій області спільно з Нацполіцією під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.

Як писали “Ми-Україна” раніше, Служба безпеки України затримала агента російської спецслужби, який готував підпали будівель ТЦК та об'єктів інфраструктури на Одещині. Зловмисник отримував завдання та фінансування від своїх кураторів.

Головне