СБУ та Нацполіція викрили 19 осіб, які намагалися зірвати мобілізацію в Україні

СБУ та Нацполіція викрили 19 осіб, які намагалися зірвати мобілізацію в Україні

Служба безпеки України та Національна поліція затримали 19 адміністраторів і дописувачів Телеграм-каналів, які публікували локації ЗСУ та закликали до ухилення від мобілізації.

Про це повідомляє СБУ в Telegram.

Затримані особи поширювали провокаційні стріми та фейкові повідомлення про українських військових, включаючи представників територіальних центрів комплектування ТЦК.

На Хмельниччині викрито 14 осіб, які відкрито закликали військовозобов’язаних ухилятися від мобілізації, публікуючи інформацію про місця перебування та маршрути руху ТЦК і Нацполіції. Зловмисники адміністрували десятки груп у Telegram та Viber для поширення контенту.

У Києві затримано чотирьох мешканців, які повідомляли у чатах геолокації мобільних блокпостів на Київщині, створюючи анонімні акаунти під вигаданими нікнеймами для маскування своїх дій.

На Вінниччині судитимуть 30-річного ухилянта, який не лише сам ховався від призову, але й агітував інших у своєму Telegram-каналі.

Слідчі СБУ вже повідомили п’ятьом затриманим про підозру за ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань). 

“Наразі планується повідомити про підозру іншим фігурантам. Зловмисникам загрожує до восьми років позбавлення волі”, - йдеться у повідомленні.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ у Києві, а також у Київській, Хмельницькій і Вінницькій областях за процесуального керівництва місцевих прокуратур.

Як писав “Ми-Україна” раніше, начальник Чернігівської обласної військової адміністрації В'ячеслав Чаус повідомив про посилення заходів мобілізації в області.

Головне