СБУ та Нацполіція ліквідували шість схем ухилення від мобілізації: серед організаторів лікар з паспортом рф

СБУ та Нацполіція ліквідували шість схем ухилення від мобілізації: серед організаторів лікар з паспортом рф

Служба безпеки України та Нацполіція викрили шість нових схем ухилення від мобілізації та нелегального виїзду чоловіків призовного віку за кордон. Серед затриманих лікар із російським паспортом і бойовою гранатою, який продавав фіктивні довідки на Львівщині.

Про це повідомляє СБУ в Telegram.

У результаті операцій, проведених у Закарпатській, Львівській та Черкаській областях, було затримано організаторів схем, які допомагали ухилянтам уникнути мобілізації або втекти за кордон, використовуючи підроблені медичні документи та нелегальні “маршрути”.

На Львівщині викрито завідувачку відділення обласної психіатричної лікарні, яка за хабарі видавала фіктивні довідки про непридатність до військової служби. Її затримали під час отримання чергового хабаря, а в її спільника лікаря-психіатра знайшли паспорт громадянина рф і бойову гранату Ф-1. 

Також було затримано очільницю відділення місцевої лікарні та заступника керівника військового медцентру, які допомагали ухилянтам уникнути мобілізації через підроблені медичні висновки. 

Крім того, було затримано посадовця однієї з військових частин регіону, який обіцяв ухилянтам за гроші, бронювання в ТЦК через особисті зв’язки. 

На Черкащині підозру отримав лікар-психіатр місцевої лікарні, який за гроші ставив військовозобов'язаних на облік як непридатних до служби.

На Закарпатті правоохоронці затримали інспектора прикордонної служби, який продавав ухилянтам нелегальні “маршрути” для втечі до сусідніх країн. 

Вартість таких послуг коливалася від двох до 10 тисяч доларів, залежно від терміновості та складності схеми. 

Всім фігурантам було повідомлено підозри за статтями Кримінального кодексу України відповідно до вчинених злочинів:

  • ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України); 
  • ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою); 
  • ч. 3 ст. 369-2 (зловживання впливом).

 

За скоєне їм загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як писав “Ми-Україна” раніше, СБУ затримала агента воєнної розвідки рф, який шпигував в 10 регіонах України. Після виконання завдань окупанти обіцяли "евакуювати" свого поплічника до росії та зарахувати до ПВК “Вагнер”.

Головне