СБУ спільно з ФБР викрили міжнародну мережу хакерів: усі деталі

СБУ спільно з ФБР викрили міжнародну мережу хакерів: усі деталі

СБУ спільно з ФБР і партнерами з ЄС викрили міжнародну мережу хакерів, які створювали віруси-вимагачі для атак на американські та європейські компанії.

Про це повідомила пресслужба СБУ 30 травня.

СБУ та ФБР разом з правоохоронними органами Великої Британії та ЄС провели масштабну спецоперацію в восьми країнах Європи.

В результаті спільних дій було викрито понад 30 учасників транснаціональних хакерських угруповань, які розробляли та поширювали шкідливе програмне забезпечення, зокрема, Pikabot, System BC, Bumblebee, Smokeloader та IcedID. Згідно з матеріалами міжнародного розслідування, хакери зламували мережі відомих компаній і продавали доступ до цих мереж іншим злочинцям, включаючи російські угруповання BlackBasta, Revil та Conti.

Хакери викрадали конфіденційну інформацію з відомих компаній і вимагали гроші за її нерозголошення.

Крім того, задокументовано десятки випадків вимагання грошей у представників західних корпорацій на загальну суму в кілька десятків мільйонів доларів США. Зловмисники проникали в електронні мережі корпорацій за допомогою спеціально створених шпигунських програм та фішингових розсилок.

В Україні проведено обшуки у трьох підозрюваних, знайдено техніку з доказами злочинних дій. Паралельно в восьми країнах Євросоюзу й Північної Америки правоохоронці вилучили понад 90 серверів і заблокували більше 1000 доменів, які використовували хакери.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, уряд затвердив проект угоди між Україною та США, яка дозволить отримати майже 7,9 мільярдів доларів фінансово-економічної підтримки.

Головне