СБУ розкрила масштабну схему ухилення від мобілізації в Одесі, організовану посадовцями Міграційної служби

СБУ розкрила масштабну схему ухилення від мобілізації в Одесі, організовану посадовцями Міграційної служби

Служба безпеки України ліквідувала корупційну схему ухилення від мобілізації в Одеській області, затримавши очільника райвідділу ДМС, двох його підлеглих і посадовця ЦНАП.

Про це повідомляє СБУ в Telegram.

Служба безпеки спільно з Міністерством внутрішніх справ та Державною міграційною службою викрила масштабну схему ухилення від мобілізації в Одеській області. У результаті оперативних заходів затримано очільника місцевого райвідділу ДМС, двох його підлеглих і посадовця регіонального підрозділу Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Зловмисники організували корупційну схему, за якою військовозобов’язані чоловіки, що перебували за межами України, могли дистанційно оформити закордонні паспорти. Це дозволяло їм уникати мобілізації, не повертатися в Україну та не ставати на облік у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

Посадовці виготовляли документи без фізичної присутності клієнтів, використовуючи знімки їхніх документів і фото. Послуги варіювалися від 500 до 2,5 тисяч доларів США залежно від терміновості оформлення.

Під час 57 обшуків вилучено понад 300 тисяч доларів США, більше ніж 60 тисяч євро та майже 200 печаток, що використовувалися в схемі. Слідство встановило, що було оформлено понад 150 документів за цією схемою.

На підставі зібраних доказів трьом посадовцям ДМС, одному працівнику ЦНАП, посереднику та ще одному учаснику схеми повідомлено про підозру за статтями 28 та 114-1(перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України, що передбачає покарання до вісім років позбавлення волі.

Всі документи, видані з порушеннями, будуть скасовані відповідно до закону. Розслідування триває для встановлення всіх обставин злочину.

Як писали “Ми-Україна” раніше, Служба безпеки України викрила корупційну схему, організовану головою медико-соціальної експертної комісії з Бахмута, яка разом зі спільниками з медичних закладів видавала фіктивні медичні документи для відстрочки від мобілізації.

Головне