​​СБУ оголосила підозру олігарху з рф, який постачав в росію українську сировину для виробництва "Калібрів"

​​СБУ оголосила підозру олігарху з рф, який постачав в росію українську сировину для виробництва

Служба безпеки України повідомила про підозру російському олігарху Михайлу Шелкову, що перебуває під санкціями. Його звинувачують у поставках у рф української титанової сировини, яку використовували для виробництва крилатих ракет "Калібр". Про це повідомили у прес-центрі СБУ.

Передача сировини відбувалася через підконтрольне росіянину ТОВ "Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат" у Дніпропетровській області.

"Рідкісні мінерали з родовищ української компанії є незамінними компонентами для виробництва високоякісного титану. Саме їх Шелков постачав до рф на замовлення підприємств російського воєнно-промислового комплексу. Серед них - виробники крилатих ракет "Калібр", бойових літаків МіГ-35 та СУ-35, а також вертольотів Ка-52. За матеріалами СБУ, на початку лютого цього року Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат передано у державну власність України. Як встановило слідство, Шелков приховано став бенефіціарним власником української видобувної компанії ще до початку повномасштабного вторгнення рф", - йдеться у повідомленні.

Керував росіянин українською компанією через російського монополіста з виробництва титану ПАТ "Корпорація ВСМПО-АВІСМА", що входить до структури найбільших виробників озброєнь для окупаційних угруповань рф, які воюють в Україні.

ПІсля повномасштабного вторгнення рф Шелков намагався приховати своє відношення до промислових активів в Україні, щоб не потрапити під санкції. Для цього він намагався передати управління українським підприємством підконтрольній комерційній структурі у Дніпропетровській області. Однак СБУ не допустила цієї оборудки.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомила про підозру російському олігарху відповідно до ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Як повідомляли "Ми-Україна", СБУ арештувала українські активи заступника голови Бєлгородської обласної думи рф, власника групи компаній “Агро-Білогір’я” Володимира Зотова. 

Головне