СБУ ліквідувала угруповання, що «заробило» мільйони на довідках ВЛК

СБУ ліквідувала угруповання, що «заробило» мільйони на довідках ВЛК

Служба безпеки України ліквідувала злочинне угруповання, яке займалося фальсифікацією документів для ухилянтів від мобілізації.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Під час обшуків у зловмисників вилучили понад тисячу фальшивих медичних довідок і бланків військово-облікових документів, а також 250 підроблених печаток і штампів. Ці документи використовувалися для чоловіків, які хотіли уникнути військової служби. Вартість "послуг" становила від 8 до 12 тисяч доларів з одного клієнта. За попередніми підрахунками, угруповання отримало понад 40 мільйонів гривень.

Зловмисники виготовляли підроблені довідки про непридатність до служби у власних підпільних типографіях. Ці документи подавалися до територіальних центрів комплектування для зняття ухилянтів із військового обліку.

Для пошуку потенційних учасників схеми ділки використовували особисті зв’язки, зокрема серед діючих військових, які намагалися незаконно комісуватися зі служби.

14 затриманим повідомили про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань, вчинене за попередньою змовою групою осіб);
  • ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 369-2 (зловживання впливом, вчинене за попередньою змовою групою осіб);
  • ч. 4 ст. 409 (ухилення від військової служби шляхом самокалічення або іншим способом, вчинене в умовах воєнного стану).


Підозрюваним загрожує до 10 років позбавлення волі. Розслідування триває, а СБУ продовжує комплексні заходи для встановлення всіх осіб, причетних до цієї злочинної діяльності.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, Служба безпеки України затримала агента російської військової розвідки в Донеччині. Чоловік розвідував бойові позиції українських військ, які тримають оборону на Покровському напрямку, де тривають запеклі бої.

Головне