СБУ ліквідувала ще чотири "схеми ухилянтів", які діяли у трьох регіонах України

СБУ ліквідувала ще чотири

Служба безпеки України ліквідувала чотири "схеми ухилянтів", які діяли у трьох регіонах України - в Одеській, Закарпатській та Івано-Франківській.

Про це повідомила пресслужба СБУ в Telegram-каналі. Як зазначається, організатори схем пропонували військовозобов’язаним особам за гроші уникнути призову та виїхати за межі України за допомогою підроблених документів та в обхід контрольно-пропускних пунктів.

Фігуранти брали в ухилянтів суми в розмірі від 3 до 12,5 тис. доларів. Вартість таких "послуг" залежала від терміновості виїзду та способу втечі за кордон.

Таким чином, в Одесі взяли під варту місцевого ділка. Він за гроші пропонував одруженим чоловікам уникнути мобілізації. Це відбувалось через оформлення їхнім дружинам фейкової інвалідності. Потім вони могли перетнути кордон як супроводжуючі для своїх близьких.

При цьому неодруженим "клієнтам" чоловік допомагав "зареєструвати" фіктивний шлюб із жінками, які мали вже оформлену інвалідність. Він обіцяв "домовитися" щодо швидкої процедури укладання шлюбу.

Водночас на Закарпатті правоохоронці викрили та затримали мешканця Берегівського району. Він винайшов свій спосіб "допомоги" ухилянтам - їх переправляли до сусідньої країни через прикордонну річку. До вартості входили рятувальні жилети. Щотижня він сприяв нелегальній міграції п'ятьох осіб.

В Івано-Франківській області затримали ще двох фігурантів. Перший є посадовцем місцевого військкомату. Разом зі спільником він переправляв ухилянтів за кордон як водіїв міжнародних рейсів. Для цього вони залучили знайомого підприємця-перевізника і вносили недостовірні відомості до системи "Шлях".

Також на території регіону викрили двох лікарів-психіатрів. Вони за гроші "приписували" чоловікам фіктивні важкі діагнози, які пов’язані з розладом психічного здоров’я.

сбу1.jpg (193 KB)

сбу2.jpg (159 KB)

сбу3.jpg (114 KB)

 

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Служба безпеки України виявила ще одну агентку російської федерації, яка надавала допомогу окупантам у коригуванні російських повітряних атак на Херсон. 

Головне