СБУ ліквідувала мережу ботоферм із аудиторією майже 200 тис користувачів

СБУ ліквідувала мережу ботоферм із аудиторією майже 200 тис користувачів

СБУ ліквідувала мережу ботоферм із аудиторією майже 200 тисяч користувачів. Вони працювали на розхитування обстановки в Україні.

Про це повідомив прес-центр Служби безпеки України в Telegram-каналі. Як зазначається. кіберфахівці СБУ викрили міжрегіональну мережу ботоферм. Насамперед зловмисники намагались дискредитувати діяльність вищого військово-політичного керівництва нашої держави в умовах війни.

"Також вони розповсюджували хибні повідомлення про теракти в українських містах та "мінування" об’єктів з масовим скупченням людей. Для "розгону" фейків створили анонімні акаунти у соцмережах Фейсбук, Інстаграм і Твіттер із загальною аудиторією у майже 200 тис. користувачів", - йдеться в повідомленні.

У результаті багатоетапної спецоперації у різних регіонах України знешкоджено дев'ять ботоферм і викрито їхніх організаторів. Серед них – активні прихильники однієї з вітчизняних політсил.

"Осередки" дезінформації діяли в Тернопільській, Полтавській, Черкаській, Сумській, Львівській, Чернівецькій, Харківській, Миколаївській та Закарпатській областях. Апаратно-програмні комплекси для "вирощування" ботів фігуранти встановили у власних помешканнях або в офісах.

Під час обшуків у зловмисників виявлено:

  • комп’ютерну техніку із доказами протиправної діяльності;
  • банківські картки, на які отримували гроші за інформаційні "вкиди";
  • 5 тис. SIM-карт українських операторів мобільного зв’язку;
  • GSM-шлюзи та інше спеціалізоване обладнання.

"На підставі зібраних доказів фігурантам планується повідомити про підозру за ст. 361 Кримінального кодексу України (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку)", - повідомили в СБУ.

Наразі триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Служба безпеки викрила ще одну російську агентку. Нею виявилася голова Полтавського районного суду, яку ФСБ завербувала для проведення розвідувально-підривної діяльності проти України.

Головне