Санду проти 10 конкурентів: у виборах в Молдові візьме небувала кількість кандидатів

Санду проти 10 конкурентів: у виборах в Молдові візьме небувала кількість кандидатів

У Молдові зареєстровано рекордну кількість кандидатів - 11 осіб - для участі у президентських виборах, які відбудуться наступного місяця. Про це повідомила Центральна виборча комісія країни, пише Reuters.

Серед кандидатів - чинна президентка Мая Санду, яка розглядає ці вибори як перевірку свого прагнення до вступу Молдови в Європейський Союз. За даними опитувань громадської думки, глава держави лідирує з підтримкою 26,8% населення.

Її головними конкурентами є колишній генеральний прокурор Александр Стояногло, якого підтримують проросійські опозиційні партії, та Ренато Усатий, який виступає за добрі зв'язки як із Заходом, так і з Москвою. Усатий має підтримку 12,7% виборців, а Стояногло - 11,2%.

Вибори 20 жовтня пройдуть одночасно з референдумом щодо змін до конституції, які дозволять Молдові вступити до ЄС. За даними опитувань, 56% виборців підтримують членство в ЄС, а 34% виступають проти.

Серед інших кандидатів - два колишні прем'єри Васілє Тарлєв та Іон Кіку, колишній віцпрем'єр, ексголова проросійського регіону Гагаузія та відомий журналіст. Однак їхня підтримка значно нижча порівняно з трьома лідерами перегонів.

Ці вибори мають вирішальне значення для майбутнього Молдови, визначаючи її геополітичний курс між Європейським Союзом та росією.

Як писав "Ми-Україна" раніше, міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що Молдова буде наступною мішенню росії після України.

Головне