Саміт НАТО відійде від формулювань "Бухареста" щодо членства України, – посол США

Саміт НАТО відійде від формулювань

Саміт НАТО у Вільнюсі наступного тижня відійде від формулювань Бухарестського саміту 2008 року в питанні членства України в НАТО.

Про це під час брифінгу для журналістів заявила посол Сполучених Штатів при НАТО Джуліан Сміт, передає "Європейська правда". За словами посла, Україна може очікувати від саміту НАТО "набір конкретних результатів, як з погляду довгострокової практичної допомоги в таких питаннях, як військова модернізація, так і в питаннях оперативної сумісності".

"У комюніке ми будемо говорити про прагнення України до членства, і це те, над чим члени Альянсу продовжують працювати. Але це не просто повторення Бухарестського саміту, це буде інакше, ніж те, про що ми говорили в 2008 році", – заявила Джуліан Сміт.

Вона також зазначила, що конкретні формулювання ще узгоджуються державами-членами НАТО. Найімовірніше, вони стануть відомі наприкінці тижня. При цьому посол повідомила, що обговорюється і питання скасування обов'язкового Плану дій щодо членства (ПДЧ) для Києва.

"Та я вважаю, що президент Зеленський, якщо він вирішить приїхати на саміт, отримає добре прийняття, побачить значну підтримку відносин України з Альянсом і матиме цілий набір конкретних досягнень, які свідчитимуть про довгострокову прихильність до України з боку Альянсу", – додала Сміт.

На Бухарестському саміті НАТО у 2008 році Німеччина та Франція заблокували надання Україні, а також Грузії плану дій щодо членства в НАТО. Вони побоювалися ескалації з боку росії. Відтоді обом країнам Альянс лише обіцяв вступ "одного дня".

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг розповів, чи буде присутнім президент України Володимир Зеленський на саміті Північноатлантичного альянсу у Вільнюсі. За його словами, Зеленський візьме участь у саміті НАТО. При цьому поки що не відомо, в якому форматі це відбуватиметься – особисто чи через відеозв’язок.

Головне