Салліван підтвердив, що США передали Україні ATACMS ще в березні

Салліван підтвердив, що США передали Україні ATACMS ще в березні

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван підтвердив інформацію, що Україна вже отримала далекобійні ракети ATACMS у рамках попереднього пакета військової допомоги.

Про це він заявив під час брифінгу в Білому домі.

Він зазначив, що президент Джо Байден наказав передати Україні значну кількість цих ракет для захисту української території. Поставки почалися у березні в рамках пакета PDA, який був затверджений 12 березня. Салліван пояснив, що рішення про передачу ATACMS Україні було ухвалено після того, як росія застосувала балістичні ракети з Північної Кореї проти України та почала масовані обстріли цивільної інфраструктури.

Він також підкреслив, що раніше відмову в наданні ATACMS Україні обумовлювали "занепокоєння щодо власної бойової готовності", проте це було переборено завдяки значному замовленню цих ракет у виробника. Відтак, продовження поставок ATACMS дозволить забезпечити бойову готовність американських сил.

"Як наслідок, ми можемо продовжувати поставки ATACMS із одночасним збереженням бойової готовності американських сил", – додав він.

Напередодні з'явилася інформація, що останніми тижнями Сполучені Штати Америки таємно постачали Україні ракети дальнього радіусу дії ATACMS. За інформацією, наведеною Reuters із посиланням на американського чиновника, минулого тижня українські військові вперше нібито використали ці ракети.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, за ініціативи Латвії коаліція дронів зібрала майже 500 мільйонів євро, які планує витратити на закупівлю безпілотників для України.

Головне