Румунія підтримала Єврокомісію щодо імпорту українського зерна, а Словаччина продовжила заборону

Румунія підтримала Єврокомісію щодо імпорту українського зерна, а Словаччина продовжила заборону

Румунії очікує від України презентації плану дій щодо заходів контролю за експортом зернових. Натомість Словаччина слідом за Угорщиною та Польщею оголосила про продовження заборони на ввезення української агропродукції.

Про це йдеться в заявах уряду Румунії та речника прем’єр-міністра Словаччини, якого цитує портал Teraz.

Румунський уряд висловив жаль, що "не знайшлося європейського рішення щодо продовження обмежень на імпорт зерна з України", про що просять деякі країни-члени Європейського Союзу.

А втім, погодився з компромісом, якого дійшли Єврокомісія та Україна. Згідно з ним, Єврокомісія не стала продовжувати заборону на імпорт українського зерна, натомість Україна зобов’язалася представити план заходів для експортного контролю. 

Передбачається, що цей контроль повинен запобігти деформації ринку зернових у сусідніх з Україною державах. 

"Залежно від плану дій, представленого українською стороною, Уряд Румунії узгодить відповідні заходи для захисту румунських фермерів", — зазначається в заяві.

Водночас у Словаччині слідом за Угорщиною та Польщею відреагували більш категорично.

Словацький уряд продовжив заборону на ввезення з України чотирьох товарів, а саме пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику.

У Міністерстві сільського господарства та сільського розвитку Словацької Республіки додали, що рішення пов’язане із захистом внутрішнього ринку та є реакцією на постанови сусідніх країн.

Як писали "Ми-Україна" раніше, Польща попри рішення Європейської комісії продовжить заборону на імпорт української сільськогосподарської продукції. Відповідну заяву зробив польський прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

Головне