Рухаємося до звільнення Христа від "рускомірскіх скрєп": коли почнемо святкувати Паску разом із Заходом

Рухаємося до звільнення Христа від

Святкування Великодня, як і багатьох інших релігійних свят, не збігається у вірян західного та східного обрядів. І якщо з Різдвом зрушення щодо його святкування за григоріанським календарем вже є, то з Паскою в Україні ситуація поки що залишається незмінною.

Чи буде Україна переходити на святкування Великодня разом із західним світом та коли це може статися в ефірі "Ми-Україна" розповіла старша наукова співробітниця відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Григорія Сковороди НАН України Оксана Горкуша.

“Це справа церковна - вони мають узгодити. Тут все треба робити обережно. Ви бачите ситуацію, що склалась в Україні в релігійній сфері: у нас є декілька конфесій православних кожна з яких представляє той чи інший цивілізаційний потік. Мається відмінність в календарі та підходах. Ми повинні зважати на ситуацію, яка склалась нині", - зазначила вона.

Експертка додала, що Митрополит Київський Єпіфаній до таких питань завжди ставився мудро та виважено.

"Як і з Різдвом - це був тривалий процес і поки що він не завершений. Ми рухаємося до тенденції, щоб звільнити Христа від "рускомірских скрєп", тому я думаю, що в перспективі зрушення будуть. Але це залежить не тільки від нас, а і від ситуації в богослів'ї та світовому православ’ї”, - пояснила Горкуша.

Нагадаємо, Великдень в Україні цьогоріч припадає на 16 квітня, тоді як країни, що відзначають свято за західним обрядом, відсвяткували його на тиждень раніше - 9 квітня.

Як відомо, у лютому цього року Синод Української Греко-Католицької церкви ухвалив рішення про перехід на григоріанський календар стосовно нерухомих свят, тобто тих, дата яких від року до року не змінюється. Перехід заплановано здійснити з 1 вересня 2023 року. Водночас ті громади, які до цього не готові можуть продовжувати жити за юліанським календарем до 2025 року.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Україна 10 квітня повернула з російського полону 100 захисників.

Головне