Розумна генерація вдома: як вижити в блекаут та заживити котел, коли немає світла

Розумна генерація вдома: як вижити в блекаут та заживити котел, коли немає світла

Відключення світла в Україні стають дедалі суворішими. І якщо у літній період вони є не такими критичними, то взимку може бути доволі скрутно. Адже як заживити важливі прилади, зокрема котел, та як забезпечити собі функціонування у блекаут і зробити все правильно, щоб не спалити власну домівку. З цим розбиралися "Ми-Україна". 

Світло, воду і тепло, особливо у приватних будинках, можуть забезпечити сонячні панелі. Встановити їх може кожен бажаючий, однак коштує така розкіш немало. Завантажується електроенергія гібридним інвертором в акумулятори. 

Також можна зробити систему з інвертора та акумулятора і накопичувати з мережі, коли світло є. Перевагою тут є те, що така система працює і у квартирах. 

"Ми йдемо до ситуації, де у кожній квартирі на рівні з пральною машиною, бойлером, газовою плитою, буде стояти ще і батарея десь на 7-10 кВт-год, яка дасть можливість нормально функціонувати протягом доби щонайменше", - зазначає Святослав Павлюк, виконавчий директор асоціації "Енергоефективні міста України".

Проте важливим моментом такої системи є правильний підбір акумулятора, щоб не спалити себе та сусідів.

"Простіше за все взяти плазмові або літій-іонні акумулятори, ми не говоримо про свинцеві, бо це випари. Не беріть дешеві автомобільні акумулятори, краще переплатіть. Засмучу всіх - це надовго, це знадобиться найближчі два-три роки, - наголосив завідувач навчально-практичного центру відновлювальної енергетики Валентин Протопопов.

Водночас експерти наголошують, усе, що стосується експериментів із газовим котлом та зарядками, необхідно робити з допомогою фахівців. Адже можна не лише спалити зарядну станцію, але і наробити лиха собі та сусідам.

Як повідомляли "Ми-Україна", у середу, 26 червня, за вказівкою НЕК "Укренерго", обмеження споживання буде застосовано протягом усієї доби.

Головне