Розстріл ворогом українських військовополонених під Запоріжжям: в Україні почали розслідування

Розстріл ворогом українських військовополонених під Запоріжжям: в Україні почали розслідування

Внаслідок ймовірного розстрілу російськими військами українських військовополонених під Запоріжжям в Україні почали розслідування.

Про це повідомила пресслужба Офісу Генерального прокурора в Telegram-каналі. Як зазначається, слідство встановило, що російські військовослужбовці у грудні цього року зіткнулися в бою із Силами оборони України поблизу Роботиного, що в Запорізькій області.

Там вони взяли у полон трьох українських оборонців. Через годину після цього вони порушили ст. 3 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими та розстріляли полонених.

Відео з кадрами цього злочину наразі розповсюджено в мережі.

За процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури було розпочато кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України). В Офісі генпрокурора зазначили, що це є черговим випадком грубого порушення російською федерацією міжнародного гуманітарного права щодо поводження з полоненими військовими.

Нагадаємо, цього ж місяця російські окупанти знехтували нормами міжнародного гуманітарного права - вони прикривались українськими полоненими як "живим щитом" під час спроби атаки позицій Збройних сил України. Внаслідок того відео, яке поширили в мережі, Офіс генпрокурора також розпочав розслідування.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, бої за Мар'їнку тривають, заявив речник Об'єднаного пресцентру сил оборони таврійського напрямку Олександр Штупун. Він спростував чергову російську брехню. Раніше міністр оборони рф Сергій Шойгу вчергове заявив про повну окупацію передмістя Донецька.

Головне