Розстріл українських полонених: Лубінець пояснив, чому міжнародні організації не реагують

Розстріл українських полонених: Лубінець пояснив, чому міжнародні організації не реагують

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець висловив критику щодо позиції міжнародних організацій у відношенні фіксації та розслідування воєнних злочинів, скоєних російськими військами в Україні. Так він прокоментував черговий випадок розстрілу українськких полонених росіянами.

Про це він сказав в ефірі Радіо Свобода.

Лубінець зазначив, що такі організації не виявляють належної реакції на факти розстрілу українських полонених окупаційними силами. Він також зазначив, що Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні не включила такі випадки до своїх офіційних звітів.

"Це ж не поодинокий випадок. Через таку беззубу позицію міжнародних організацій, ми бачимо, що росія продовжує вбивати наших полонених", - наголосив Лубінець.

Омбудсман також зауважив, що Україна очікує від міжнародної спільноти не лише словесних засуджень воєнних злочинів, але й конкретних юридичних кроків.

Це може включати відкриття кримінальних проваджень Міжнародним кримінальним судом або створення спеціального трибуналу для розслідування злочинів, скоєних керівництвом росії проти України.

За даними ООН, протягом зими російські війська стратили принаймні 32 українських військовополонених.

7 квітня з'явилося відео, де беззбройних українських військових розстрілюють. Цих бійців нібито захопили у полон біля Кринок, що у Херсонській області.

Офіс генерального прокурора повідомив про порушення кримінальної справи щодо розстрілу трьох беззбройних військових. Правоохоронці наголосили, що систематичні випадки страти полонених свідчать про підтримку таких дій вищим командуванням зс рф.

Як писав "Ми-Україна" раніше, на окупованих територіях України росіяни знищили 60 тисяч гектарів лісу.

Головне