Розробник Ту-160 втік з рф до США: готовий ділитись секретами в обмін на притулок, - ЗМІ

Розробник Ту-160 втік з рф до США: готовий ділитись секретами в обмін на притулок, - ЗМІ

Один з російських інженерів, який працював над розробкою надзвукового стратегічного бомбардувальника ракетоносця Ту-160, перебрався з росії до США. В обмін на притулок в країні він запропонував розкрити американським уповноваженим органам важливу інформацію про літак та його виробництво. 

Про це пише Yahoo News, посилаючись на дані Служби митного та прикордонного контролю США. 

Видання дізналось, що чоловік прибув на американську територію торік наприкінці грудня. У США він заїхав з боку сусідньої Мексики, для пересування він використовував броньований джип. Працівникам прикордонної служби росіянин розповів, що боїться переслідування за те, що брав участь у протестних акціях на підтримку Олексія Навального у рф. 

Він додав, що оскільки в період з 2018 по 2021 рік працював на виробництві літаків Ту-160 у Казані має певну важливу інформацію, якою готовий поділитися. Після численних перевірок американські спецслужби визнали чоловіка таким, що становить інтерес для країни. Далі його запросило до себе ФБР. 

Видання пише, що допити росіянина тривають і досі. Серед ймовірних тем: відновлення випуску літаків Ту-160; оновлення, які бомбардувальник міг отримати; обладнання та програмне забезпечення на авіабудівному заводі "Туполєв" тощо.

Один з представників військової розвідки США прокоментував виданню, що росіянин може розкрити дійсно цінні дані, зокрема і для України. 

"Чи може він знати, чи модифікували вони бомбардувальники для стрілянини гіперзвуковими ракетами? Він може. І це було б дуже важливо. Вони (гіперзвукові ракети - ред.) швидкі і запускаються з більшої відстані. У нас немає нічого, що може захистити від гіперзвукових ракет - тобто комплекси Patriot і все інше, що ми поставляємо Україні, не допоможуть", - зазначив він.

Як писав "Ми-Україна" раніше, глава Міноборони Олексій Резніков подав на погодження президенту Володимиру Зеленському кандидатури трьох нових заступників голови оборонного відомства.

Головне