Розплачуватимуться своїми життями: науковці попередили людей про наслідки зміни клімату

Розплачуватимуться своїми життями: науковці попередили людей про наслідки зміни клімату

Глобальне потепління здійснюватиме катастрофічний вплив на населення планети та поставить під загрозу виживання мільярдів людей по усьому світу якщо світова спільнота якнайшвидше не почне вживати заходів для послаблення кліматичної кризи. Відповідні висновки опубліковані в цьогорічному звіті Lancet Countdown, який об'єднує дослідження з 35 академічних установ ООН.

У свіжому аналізі, як пише The Guardian, фахівці наголошують на фактах збільшення кількості смертей від спеки, зростанню кількості небезпечних бактерій, зменшення обсягів виробництва продовольства та інших. 

  • Дефіцит їжі. Дослідники виявили, що станом на 2021 рік число людей, які відчували помірний або гострий барк продовольства у світі зріс на 127 млн якщо порівняти показники з тими, що були упродовж попередніх 30 років.
  • Хвороби. Підвищення середніх світових температур сприяє поширенню смертельних для людей захворювань, до числа яких входять гарячка денге, малярія та вірус Західного Нілу. Потепління світового океану призвело до активного розмноження та поширення бактерій, що переносяться водою. Через забруднене повітря, особливо в період спеки, неабияк зростають ризики респіраторних захворювань, діабету, раку та різноманітних неврологічних розладів. 
  • Смертність від спеки. Число людей віком від 65 років, які померли від наслідків спеки, з 90-х років зросла на 85%.

Вчені вважають, що те, що людство побачило цього року, який має всі шанси стати абсолютним температурним рекордсменом, є лише "верхівкою айсбергу" та ранніми проявами симптомів майбутньої катастрофи. 

"Прогнози підвищення температури на 2°C відкривають небезпечне майбутнє і є похмурим нагадуванням про те, що темпи і масштаби зусиль щодо пом'якшення наслідків, що спостерігаються досі, були недостатніми для захисту здоров'я та безпеки людей. Наша бездіяльність обходиться величезними людськими жертвами, і ми не можемо собі цього дозволити – ми розплачуємось своїми життями. Кожен момент, коли ми відкладаємо, робить шлях до придатного для життя майбутнього важчим, а адаптація стає дедалі дорожчою та складнішою", - наголосила виконавчий директор Lancet Countdown доктор Марина Романелло.

Нагадаємо, професор факультету екології та вивчення Землі Колумбійського університету Джеймс Хансен, відомий тим, що першим забив на сполох через зміни клімату, заявив, що глобальне потепління набирає обертів швидше, ніж прогнозували вчені.

Як писав "Ми-Україна" раніше, листопадове дослідження Climate Central показало, що останні 12 місяців - у період з листопада минулого року по жовтень цього - для планети стали найспекотнішими в історії.

Головне