В Україні ліквідували мережу шахрайських кол-центрів, які ошукали іноземних громадян на майже $1 млн

В Україні ліквідували мережу шахрайських кол-центрів, які ошукали іноземних громадян на майже $1 млн

Закарпатські поліцейські у співпраці з міжнародними партнерами викрили та припинили діяльність масштабної мережі шахрайських кол-центрів, які ошукували іноземних громадян. Організатора незаконного бізнесу затримали у Дніпропетровській області, інших членів злочинної організації - на Закарпатті.

Про це повідомляє Національна поліція України.

29-річний житель Кривого Рогу створив злочинну організацію, до якої увійшли 18 його спільників. Їхньою метою було ошукувати іноземних громадян, викрадаючи кошти з їхніх банківських рахунків.

Для реалізації своїх злочинних планів шахраї облаштували кол-центри в орендованих приміщеннях Мукачівського району. Звідти оператори, за вказівкою лідера, телефонували іноземцям, представляючись співробітниками банківських установ.

Жертв переконували встановити на свої гаджети спеціальний додаток, який нібито мав допомогти зберегти їхні кошти. Після цього зловмисники отримували доступ до банківських рахунків іноземців та викрадали їхні гроші.

За даними слідства, члени злочинної організації ставили собі завдання заробляти 100 000 доларів на тиждень. Їм вдалося ошукати людей на загальну суму майже мільйон доларів.

“Під час обшуків було вилучено орієнтовно півтисячі одиниць техніки, зброю, наркотичні речовини, банківські картки та гроші – майже 50 тисяч доларів. Також вилучено 12 автомобілів, серед яких авто преміумкласу, зокрема Mercedes, Ford, Volkswagen, BMW. Все це зараз є важливими речовими доказами у справі, працюємо з отриманою інформацією”, - розповів старший слідчий поліції Закарпатської області Євген Бартованець.

Правоохоронцям вдалося встановити детальний “маршрут” руху коштів та затримати всіх членів злочинної групи.

“Від імені поліції Угорщини хотів би подякувати за плідну співпрацю слідчих підрозділів наших держав, котрим вдалося викрити злочинне угруповання, яке у кіберпросторі нашкодило не тільки громадянам Угорщини, але й громадянам інших країн. Ці злочини ми б не могли розкрити, якби не наполеглива, віддана робота поліцейських з України. Ми впевнені в тому, що це перший крок до подальшої співпраці між нашими службами”, - зазначив речник поліції Угорщини Крістоф Гал.

Затриманим загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, за матеріалами Служби безпеки України Вищий антикорупційний суд ухвалив рішення про стягнення в дохід держави активів Євгена Балицького, який співпрацює з окупантами на тимчасово захопленій частині Запорізької області.

Головне