"Росіяни вважають, що Київ має бути або їхнім, або знищеним": пояснення історика

Росія "краде" українську історію, оскільки реальні її факти не дозволяють їй та російському диктатору Володимиру Путіну зокрема вибудувати картинку "великої росії" - спадкоємниці Київської Русі. І головною "кісткою в горлі" для них стала українська столиця.

Про це розповів в ефірі марафону "Єдині новини" на телеканалі "Ми-Україна" науковий співробітник Інституту історії України НАН України Олександр Алфьоров.

"Насправді Путін використовує популістські гасла порівняно з історією і намагається вивести спадкоємність його держави до Русі. Тим самим він хоче створити візуальну картинку росії як багатоетнічної та різнорелігійної країни. На ділі все впирається в одне місто, яке у них стоїть кісткою в горлі - це Київ. Київ для московитів має бути або їхнім, або знищеним", - розповів він.

Алфьоров наголошує, що росіян муляє все, що пов'язане з українською столицею.

"Коли московити будуть говорити будь-що, що пов'язано з їхньою культурою, історією, освітою та наукою - все це впираються в Київ: "Граматика слов'янська" Мелетія Смотрицького, Хрещення Русі, династія - все ще Україна. Усе впирається в Київ", - пояснив він.

Усі їхні проєкти та задуми, які вони мають стосовно України розбиваються об той історичний спадок, який вони не можуть взяти, наголосив історик.

Нагадаємо, електронну петицію, в якій запропонували офіційно перейменувати росію на Московію, а “російську федерацію” на “Московську федерацію" набрала понад 25 тисяч підписів. Її вже розглянув Президент Володимир Зеленський.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у Донецькій ОВА показали, як зараз виглядає Вугледар.

Головне