Росіяни масово здаються в полон: у березні навіть встановили своєрідний рекорд

Росіяни масово здаються в полон: у березні навіть встановили своєрідний рекорд

Понад 3 тисячі російських військових вирішили протягом березня здатися в полон відповідно до проєкту "Хочу жити". Це рекордна кількість заявок від росіян за місяць. Про це повідомив речник Координаційного штабу з питань військовополонених Віталій Матвієнко в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

Він розповів, що наприкінці минулого року в середньому за місяць надходило близько півтори тисячі заявок від росіян, які воюють в Україні і хочуть самостійно здатися в полон.

"У березні ми зафіксували по суті рекорд - понад 3 000 звернень, що вдвічі більше, ніж у 2022 році. У жовтні та грудні 2022 року ми в середньому фіксували 1 400-1 500 звернень щомісяця. У січні-березні кількість зросла до 2 500", - зазначив Віталій Матвієнко.

На думку речника Координаційного штабу з питань військовополонених, росіяни масово виявляють бажання здатися в полон, оскільки побоюються контрнаступу Збройних сил України. Також на окупантів не найкращим чином впливають збільшенням втрат на війні та погіршенням морально-психологічного стану армії російської федерації.

Як повідомляли "Ми-Україна", Україна змогла повернути з полону ще 12 людей. Серед них 10 військовослужбовців Збройних сил України та двоє цивільних. П’ятеро з них є важкопораненими. Всього від початку широкомасштабного вторгнення Україні вдалося звільнити з полону вже 2 005 українців.

Раніше Україна передала російській федерації всіх важкопоранених полонених росіян, стан яких дозволяв транспортування.

Головне