Росіяни дві ночі поспіль б'ють по Одещині: як оговтуються від обстрілів одесити (відео)

Росіяни дві ночі поспіль б'ють по Одещині: як оговтуються від обстрілів одесити (відео)

Одеса оговтується після масштабних атак останнім днями. Тільки за попередню ніч у місті понівечено близько десятка об'єктів культурної спадини, які перебувають під захистом ЮНЕСКО.Вщент зруйнована і візитівка приморського міста - готель "Кемпінські". Більше про ситуацію розповідає наша Ольга Дунська.

Пані Лідія показує, на що перетворилася її донедавна затишна оселя. Вибуховою хвилею знесло дах і вікна, стеля впала на веранду, а уламки скла розлетілися по всьому будинку.

"Ми тут сховалися, в цьому перевулочку. І воно як шарахнуло, і все повилітало у нас", - розповідає вона.

Поруч із будинком пані Лідії знайшли уламок російської ракети, ще один - трохи далі.

Нині ос так виглядає територія підприємства, куди впав ворожий уламок. Працівники намагаються врятувати залишки обладнання та готуються розбирати завали.

Олена пропрацювала тут в одній компанії понад 16 років. Тепер лишилася без заробітку, переймається жінка.

"Тут меблі виготовляли, там - канати стальні і вироби з них. Мирне виробництво для підйомної техніки. Ніхто не постраждав, слава Богу. Єдине, що постраждали ми як працівники, ми тепер без роботи", - розповідає Олена.

Понівечена і виставкова зала. Окрім вибитих вікон постраждала і одна з інсталяцій одеського ситця. Митці власноруч закривають вікна фанерою, кажуть склити не будуть - марна робота.

"Це вже третє у нас пошкодження за це й період і ми своїми силами все це робимо", - говорить Анатолій Горбенко, голова Одеської обласної спілки художників

В ніч проти понеділка росіяни атакували Одесу "шахедами" та двома типами ракет. Основний удар припав на припортову інфраструктуру. Два надзвукових "Онікси" знищили зерносховище , там як раз перебували двоє людей. З ночі не виходили на зв'язок, тіла обох працівників знайшли вже опівдні під завалами

Загалом з моменту припинення зернової угоди росіяни вже атакували 18 агропідприємства на Одещині.

"Наслідки обстрілів зараз мають великий відбиток на посівну кампанію 2024 року. Тому що саме зараз триває посівна кампанія, аграрії намагаються своє зерно продати задля того, щоб забезпечити себе насінням, паливо-мастильними матеріалами, податки і зарплатню платити. А всього цього немає", - наголошує Алла Стоянова, директорка Департаменту агрополітики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА.

Ворожий "Калібр" поцілив у колишній готель "Кемпінські", що на морвокзалі. Від був справжньою візитівкою міста.

"Удар прийшовся на складну архітектурну конструкцію морського вокалу Одеси. Це специфічний архітектурний об'єкт, оскільки він нагадує корабель, пришвартований до берега. Він ніс не тільки інфраструктурну цінність, а і символічну для одеситів", - пояснює керівниця об’єднаного пресцентру Оперативного командування "Південь" Наталя Гуменюк.

Будівля готелю з технічних причин стояла пусткою вже 12 років, тож обійшлося без постраждалих. Півтори години знадобилося рятувальникам аби приборкати полум'я.

Нагадаємо, протягом двох годин вночі 26 вересня окупанти запускали ударні дрони по Одещині, більшість збили ППО. Проте є влучання у припортову інфраструктуру на півдні області, постраждали два водії вантажівок. Понівечено щонайменше 30 фур.

Як писав "Ми-Україна" раніше, роботу поромного пункту Орлівка між Україною та Румунією призупинено після атаки дронами Одещини. У мережі вже є кадри нічного удару по КПП, зняті з румунської сторони. Усі транспортні засоби перенаправляють нині на інші напрямки.

Головне