Росія закуповує у Китаї матеріал для бронежилетів та дрони

Росія закуповує у Китаї матеріал для бронежилетів та дрони

За 17 місяців війни Китай продав росії бронежилети, оптичні приціли для тепловізорів і дрони. Усе це використовують у війні проти України. Водночас, імпорт китайських товарів в Україну різко скоротився. Про це пише Politico.

Цього року росія імпортувала з Китаю безпілотників на понад 100 мільйонів доларів — це у 30 разів більше, ніж Україна. Також Китай експортував до росії на 69% більше кераміки, яка використовується в бронежилетах, — на понад 225 мільйонів доларів. Експорт китайської кераміки в Україну впав на 61% — лише до 5 мільйонів доларів. Про це свідчать дані китайської та української митниць.

Представник компанії сказав, що Shanghai H Win не дозволяють експортувати напряму до росії, поки китайські військові не видадуть сертифікат і не отримають документального підтвердження кінцевого клієнта. Однак, у компанії не змогли пояснити журналістам, хто це, а згодом фото загадкового клієнта зникло з сайту Shanghai H Win.

Сотні тисяч бронежилетів і касок у Shanghai H Win закупила російська підставна фірма "Сільва", зареєстрована в Бурятії. А російська компанія "Ріка" закупила тепловізорів на 11 мільйонів доларів.

Інша російська компанія "Легіттелеком" закупила 100 000 касок у Shanghai H Win і стільки ж форми — у Deekon Shanghai. Фірма "Позитрон", зареєстрована в російському Ростові, в листопаді і грудні 2022 року імпортувала "шоломи для страйкболу", кераміку і дрони на понад 60 мільйонів доларів від китайської компанії Beijing KRNatural.

Як повідомляли “Ми-Україна” раніше, англо-голландська компанія Unilever заявила, що підтримує призов до армії рф своїх співробітників, якщо їх призвуть. Ця компанія є одним з лідерів у виробництві продуктів харчування, товарів побутової хімії та засобів особистої гігієни.

Головне