Росія відреагувала на рішення Туреччини підтримати приєднання Швеції до НАТО

Росія відреагувала на рішення Туреччини підтримати приєднання Швеції до НАТО

Росія відреагувала на рішення Туреччини підтримати вступ Швеції в НАТО. За словами представниці міністерства закордонних справ рф Марії Захарової, росія буде судити про ситуацію "за справами", пише RTVI.

"Туреччина - член НАТО. Ми ніколи про це не забували. Судимо за справами, робимо висновки", - заявила представниця російського зовнішньополітичного відомства.

Як відомо, у понеділок ввечері, 10 липня, лідер Туреччини Реджеп Таїп Ердоган після тривалих переговорів погодився ратифікувати договір про членство Швеції в НАТО. Перед цим Ердоган заявив, що він погодиться на цей крок, якщо Анкарі відкриють дорогу у ЄС. Адже Туреччина з 1999 року має лише статус "країни-кандидата".

“Спочатку відкрийте шлях для вступу Туреччини до ЄС, а ми потім “розчистимо дорогу” для заявки Швеції (в НАТО – ред.) так само, як це зробили у випадку з Фінляндією. Туреччина вже 50 років чекає біля дверей ЄС”, – заявив президент Туреччини.

Однак союзники від цього відмовилися і нагадали Ердогану, що НАТО і ЄС не є однією структурою, тож такі ультиматуми недоречні.

Як повідомляли "Ми-Україна", на саміті НАТО у Вільнюсі президент України Володимир Зеленський хотів публічно звернутися із закликом прийняти Україну в Альянс. Втім, США та Німеччина виступили проти цього.

Головне