росія навмисне розганяє фейки про спалення Корану у Швеції, щоб зірвати її вступ до НАТО

росія навмисне розганяє фейки про спалення Корану у Швеції, щоб зірвати її вступ до НАТО

Шведська влада обвинуватила росію у цілеспрямованому поширенню дезінформації, націленої на те, щоб вступ Швеції в НАТО не відбувся. При тому, фейки про те, як влада країни нібито ставиться до спалення Корану агресор поширює арабською мовою, пише The Guardian.

У Міноборони Швеції виявили, що російські державні медіа, серед яких RT і Sputnik, опублікували низку матеріалів арабською, в яких стверджували, що шведський уряд схвально ставиться до спалення Корану. Лише за липень таких статей нарахували близько мільйона.

"Вони повторюють наративи про те, що Швеція підтримує спалення Корану і що Швеція є ісламофобною країною та вороже ставиться до ісламу. Ми не дуже здивовані, тому що росія використовує наративи, які роблять Швецію поганою і ускладнюють вступ до НАТО", - заявив Мікаель Остлунд, представник Агентство психологічного захисту Швеції, яке підпорядковується Міноборони.

Він додав, що той факт, що новини написані арабською свідчить про намір рф донести ці дані до арабського світу. А те, що ці матеріали оприлюднюють держЗМІ рф вказують, що вказівку на їх публікацію дав Кремль.

"Все схвалено Кремлем, тому це йде від уряду росії", - підкреслив Остлунд.

Шведський прем'єр Ульф Крістерссон натякнув, що в актах спалення Корану брали участь іноземні актори. Він обвинуватив певні треті країни у використанні Швеції як "сцени для поширення ненависті" для втягування її в міжнародні конфлікти.

Валентина Шаповалова, доктор філософії в Копенгагенському університеті, яка займається дослідженням російської пропаганди, зазначила, що про спалення Корану у Швеції російські ЗМІ активно писали практично щодня.

"рф безперечно намагається використати спалення Корану у своєму пропагандистському наративі, який побудований навколо ідеї про те, що загалом Захід і західні цінності зіпсовані, а Захід занепадає. У деяких ЗМІ спалення Корану використовували як доказ того, що ліберальний західний світ зайшов занадто далеко", - пояснила експертка.

Як писав "Ми-Україна" раніше, ще у червні генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Швеція виконала всі свої зобов’язання перед Туреччиною, потрібні для вступу країни до складу Північноатлантичного альянсу.

Головне