"Російські вибори" в Грузії: протестувальники вимагають перевибори та освистали Орбана

Грузинська опозиція публічно відмовилася визнавати результати парламентських виборів 26 жовтня та вимагає проведення нового голосування, але вже під наглядом міжнародної адміністрації. Відповідна заява була оголошена під час масового мітингу біля парламенту в Тбілісі на наступний день після електорального процесу, пише "Ехо Кавказу".

Під час виступу на мітингу один із лідерів "Єдності-Національного руху" Георгій Вашадзе заявив про повну відмову від парламентських мандатів та анулювання партійних списків.

"Перше - і ви, і ми вважаємо ці вибори нелегітимними. Друге – ми не збираємось входити до цього парламенту, відмовляємось від усіх мандатів та анулюємо списки. Третє – ми боротимемося доти, доки не переможемо, і ми обіцяємо, що переможемо. Четверта – у нас дуже конкретна вимога: це – провести вибори заново, але провести їх має міжнародна виборча адміністрація", - заявив він.

Вашадзе категорично відкинув можливість переговорів з керівною партією "Грузинська мрія". Єдиною темою, потенційно можливою для обговорення, опозиція вважає організацію нових виборів.

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі підтримала протестувальників, схарактеризувавши минулі вибори як "російські" та "тотально сфальсифіковані". Вона закликала міжнародну спільноту допомогти у боротьбі за європейське майбутнє країни.

Візит Орбана у Грузію 28 жовтня

Учасники мітингу освистали угорського прем'єра Віктора Орбана, який прибув у Тбілісі. Він встиг передчасно привітати "Грузинську мрію" з перемогою, ще до оголошення офіційних результатів. Місцеві ЗМІ пишуть, що попри мітинги запланована спільна пресконференцію прем'єр-міністрів обох країн все ж відбудеться. 

Нагадаємо, Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики Жозеп Боррель підкреслив, що Орбан не представляє позицію ЄС під час свого візиту в Грузію.

Як писав "Ми-Україна" раніше, за даними ЦВК, після підрахунку 99,9% бюлетенів, керівна партія "Грузинська мрія" отримала 53,93% голосів виборців.

Головне