Російське ГРУ планує "сіяти хаос" в Європі через підпали та диверсії, - Мі5

Російське ГРУ планує

Служби безпеки Великобританії (МІ5) попередила про зростання загроз для Європи з боку росії, Ірану та різних терористичних угруповань, сере яких ІД та "Аль-Каїда". Відповідну інформацію навів гендиректор відомства Кен МакКаллум у своїй щорічній промові, пише Reuters.

Російська загроза

За словами МакКаллума, російська військова розвідка (ГРУ) прагне посіяти "хаос" у Великій Британії та Європі в цілому. Попри вислання понад 750 російських дипломатів з європейських країн після широкомасштабного вторгнення рф в Україну, ГРУ продовжує свою діяльність, використовуючи довірених осіб для виконання "брудної роботи". МакКаллум повідомив про випадки підпалів, саботажу та інших небезпечних дій, які здійснюються з "все більшою безрозсудністю".

"ГРУ зокрема виконує постійну місію зі створення хаосу на вулицях Британії та Європи: ми бачили підпали, саботаж та багато іншого. Небезпечні дії, що здійснюються з дедалі більшою нерозсудливістю", - заявив він.

Іранські змови проти Британії

МакКаллум також звинуватив Іран у причетності до численних змов на британській землі. З січня 2022 року МІ5 та поліція відреагували на 20 спонсорованих Іраном змов, які потенційно становили смертельну загрозу для громадян та мешканців Великобританії.

На тлі ескалації конфлікту на Близькому Сході, включаючи розширення наземної операції Ізраїлю в Лівані проти "Хезболли", тривалу війну в Газі проти ХАМАС після теракту 7 жовтня, та нещодавній запуск Іраном близько 200 балістичних ракет по Ізраїлю, керівник британської розвідки наголосив на високій імовірності того, що ці події можуть спровокувати терористичні акти на території Великобританії.

"Ми пильно стежимо за розвитком подій на Близькому Сході, особливо за можливістю посилення або розширення агресивних дій іранської держави на британській землі", - зазначив він.

Терористична загроза

Найбільшою проблемою в плані тероризму МакКаллум назвав зростаючу загрозу з боку "Аль-Каїди" та "Ісламської держави". Він повідомив, що з березня 2017 року МІ5 та британська поліція розкрили 43 змови на пізній стадії, деякі з яких були на останніх днях планування масових вбивств. 

МакКаллум також відзначив, що 13% осіб, які перебувають під слідством за підозрою у причетності до тероризму, молодші 18 років, що втричі більше, ніж за останні три роки.

Як писав "Ми-Україна"раніше, у Держдепі США заявили, що посилення співпраці між Тегераном і Москвою створює серйозну загрозу як регіональній, так і глобальній стабільності.

Головне