Російська загроза: НАТО планує створити до 50 додаткових бригад та посилити ППО

Російська загроза: НАТО планує створити до 50 додаткових бригад та посилити ППО

НАТО планує масштабне розширення своїх оборонних можливостей у відповідь на зростаючу загрозу з боку Росії. Альянсу може знадобитися від 35 до 50 додаткових бригад для повної реалізації нових планів захисту, що означає збільшення чисельності військ на 105 000 - 350 000 осіб.

Як пише Reuters, ця ініціатива є частиною першого за понад три десятиліття масштабного оборонного плану НАТО, узгодженого на саміті у Вільнюсі в 2023 році. План передбачає значне посилення повітряної та протиракетної оборони, збільшення запасів далекобійної зброї та вдосконалення логістики.

Особливу увагу приділено системам протиповітряної оборони. Наприклад, Німеччині доведеться вчетверо збільшити свої можливості ППО. Під час Холодної війни ФРН мала 36 установок Patriot, сьогодні ж їх залишилося лише дев'ять після передачі трьох одиниць Україні.

"Після закінчення Холодної війни багато союзників по НАТО скоротили кількість підрозділів протиповітряної оборони, виходячи з того, що в майбутньому їм доведеться мати справу лише з обмеженою ракетною загрозою, яка походить від таких країн, як Іран", - йдеться у тексті. 

Окрім наземних сил, НАТО планує зосередитись на посиленні повітряної та протиракетної оборони, далекобійної зброї та логістики. Блок має намір наростити і запаси боєприпасів, що стало критично важливим у світлі війни в Україні. Очікується, що лідери Альянсу отримають оновлену інформацію про ці плани на саміті в Вашингтоні цього тижня.

Як писав "Ми-Україна" раніше, секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Китай відіграє ключову роль в підтримці агресії рф проти України. Він попередив, що перемога Путіна не лише надихне російського диктатора, але і додасть впевненості президенту Сі. Очільник Альянсу процитував прем'єр-міністра Японії, який застеріг, що події в Україні сьогодні можуть повторитися в Азії завтра.

 

 

Головне