Російська загроза для країн Балтії зростає, - естонська контррозвідка 

Російська загроза для країн Балтії зростає, - естонська контррозвідка 

Російські спецслужби упродовж останнього року стали використовувати більш агресивну тактику в Балтійському регіоні. Серед іншого йдеться про погрози вибухів, кібератаки та втручання у вибори, розповів Bloomberg очільник служби внутрішньої безпеки Естонії Марго Палоссон.

Така поведінка Москви є складовою прагнення Кремля наростити свій вплив на східному кордоні НАТО. Протяжність сухопутного естонсько-російського кордону становить 333,7 км.

Після повномасштабного вторгнення рф в Україну Естонія вислала десятки російських дипломатів з території своєї країни. З огляду на це спецслужби рф активізували діяльність у напрямку вербування агентів, зазначив Палоссон.

"Ми перебуваємо на передовій. Частково це мотивовано помстою за підтримку України", - додав він.

У щорічному звіті служби внутрішньої безпеки Естонії вказано, що провідна ціль рф полягає у тому, щоб посіяти в країні страх та повернути у сферу свого впливу. Одним з інструментів Кремля, як зазначає розвідка, є Московський патріархат. Російська православна церква має значну суттєву кількість послідовників серед російськомовної меншини Естонії. 

Нагадаємо, очільник МВС Естонії Лаурі Ляенеметс збирається запропонувати парламенту країни офіційно визнати Московський патріархат терористичною організацією. Цей крок потрібен для подальшої заборони діяльності РПЦ на території держави.

Як писав "Ми-Україна" раніше, міністр оборони Естонії Ханно Певкур днями заявив, що його країна знайшла, де можна закупити мільйон снарядів і ракет для української армії. Він зазначив, що їх вартість складає від 2 до 3 мільярдів євро. Закупівлі відбудуться, якщо союзники виділять на них кошти.


 
 

 

 

 
  
 

Головне