Російська влада бреше про "активну оборону" Авдіївки: в ISW пояснили, чому

Російська влада бреше про

Міністр оборони рф Сергій Шойгу продовжує надавати неправдиву інформацію щодо наступальних дій армії рф в Україні, визначаючи їх як частину "активної оборони" Авдіївки. Це спрямовано на зниження очікувань щодо здатності російських військових до досягнення стратегічних цілей.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Із заяви Шойгу на селекторній нараді з військовим керівництвом 1 грудня випливає, що російські війська, за його словами, здійснюють активну оборону в Україні, займаючи вигідні позиції на всіх оперативних напрямках.

Експерти відзначають, що Шойгу вказав на певні бригади, які, ймовірно, здійснюють наступальні операції в районах, де російські війська атакують на сході України, а не захищаються від українських контрнаступальних операцій в Запорізькій області.

ISW вважає, що така характеристика російськими посадовими особами цих операцій як "активна оборона" є наміреною спробою вводити в оману. Українські війська ніколи не вели значних наступальних операцій навколо Авдіївки після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну у 2022 році, і Авдіївка є відомою статичною оборонною позицією вже з 2014 року.

У звіті вказують, що використання терміна "активна оборона" є спробою російського військового керівництва представити операції навколо Авдіївки як вдалий захисний захід, що може дозволити їм оголошувати успіх, навіть якщо російські війська не досягають значних перемог.

ISW також відзначає, що такий підхід може бути пов'язаний із спробою зменшити масштаби операцій для зменшення невдоволення в російському суспільстві перед президентськими виборами 2024 року, особливо у зв'язку із спадом підтримки війни серед громадян росії.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Кабмін планує повернути глядачів на трибуни.

Головне