російська армія скоїла в Україні понад 4700 екологічних злочинів на $64 млрд, - Лубінець

російська армія скоїла в Україні понад 4700 екологічних злочинів на $64 млрд, - Лубінець

росія скоїла понад 4700 екологічних злочинів в Україні, завдавши збитків нашій державі на 64 мільярди доларів. Злочини окупантів призвели до забруднення ґрунтів, води, повітря та пошкодження природно-заповідного фонду. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець на Міжнародному Бакинському форуму омбудсменів з питань зміни клімату та прав людини. 

Одним із ключових питань обговорення на форумі став вплив замінувань на екологію. Омбудсмен наголоси - з 24 лютого 2022 року загинуло 309 людей через вибухи мін та інших вибухонебезпечних предметів.

Також Лубінець нагадав, що внаслідок російської збройної агресії Україна стала найбільш замінованою державою світу. За даними ООН, це ставить під загрозу життя і здоров’я понад 6 мільйонів людей. 

Площа потенційно замінованих територій в Україні становить приблизно 142 тисячі квадратних кілометрів, що значно перевищує показники після війни у Хорватії, де цей процес триває з 1996 року.

Наразі до розмінувань в Україні залучено 2149 операторів протимінної діяльності, однак країна гостро потребує додаткового обладнання для забезпечення фахівців.

“Що довше окупанти залишатимуться в Україні, то швидше змінюватиметься клімат усієї планети, адже війни завдають непоправної шкоди довкіллю”, - наголосив Дмитро Лубінець.

Як писав “Ми-Україна” раніше, армія рф продовжує атакувати позиції українських захисників. Загалом з початку доби 2 жовтня сталося 57 бойових зіткнень. Найгарячішими напрямками є Курахівський та Покровський.

Головне