Росіянка з Канади поставляла рф електроніку для війни проти України

Росіянка з Канади поставляла рф електроніку для війни проти України

Росіянка з Канади поставляла росії електроніку та компоненти, які використовуються в безпілотних літальних апаратах та системах керованої ракетної зброї в росію, для війни проти України. Жінка визнала себе винною.

Про це повідомила пресслужба Міністерства юстиції США. Як зазначається, справа Крістіни Пузирьової є однією з багатьох, які координуються через оперативну групу Kleptocapture Міністерства юстиції США. Вона була створена для забезпечення дотримання санкцій, обмежень в експорті та інших заходів, які були застосовані внаслідок повномасштабного вторгнення росії в Україну у лютому 2022 року.

Росіянку, яка проживає в Канаді, звинуватили у порушенні санкцій у жовтні 2023 року. 32-річна Пузирьова відмивала гроші від імені кількох підставних компаній в Брукліні - SH Brothers Inc., SN Electronics Inc., Sh Brothers. Вона робила це для забезпечення відправки електроніки американського походження суб’єктам у російській федерації.

Подружжя Крістіни Пузирьової та Миколи Гольцева обидва мають подвійне громадянство Канади та рф. Вони були заарештовані наприкінці 2023 року разом із росіянином таджицького походження Салімджоном Насріддіновим. Під час обшуку будинку останнього правоохоронці вилучили тисячі напівпровідників, інтегральних схем та інших електронних компонентів подвійного призначення. Водночас Гольцева та Пузирьову заарештували в готелі на Манхеттені. У той момент вони разом їздили відвідати Насріддінова.

Крістіні Пузирьовій загрожує позбавлення волі на строк до 20 років. Прокурор США Бреон Піс повідомив, що ця жінка була "ключовою частиною плану, відмиваючи доходи від схеми ухилення від санкцій і відправляючи в росію компоненти до безпілотників та ракет, які пізніше були знайдені на полі бою в Україні".

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Україна попросила Канаду передати десятки тисяч списаних ракет CRV7, які очікують знищення на військовій базі в Саскачеван.

Головне