Росіяни запустили фейк про втрату Україною чотирьох F-16

Росіяни запустили фейк про втрату Україною чотирьох F-16

Російська пропаганда 26 вересня вигадала новий фейк - цього разу про нібито втрату Україною чотирьох винищувачів F-16.

Про це повідомляє Центр протидії дезінформації.

Російські ЗМІ без жодних доказів заявили, що 26 вересня Україна втратила чотири F-16 нібито внаслідок "несподіваного ракетного удару".

ЦПД наголошує, що ця інформація не є правдивою. Такі новини - черговий фейк, який використовується для маніпуляції громадською думкою та створення ілюзії "неефективності" західних винищувачів. Російська пропаганда почала поширювати подібні фейки ще до того, як F-16 з'явилися в Україні.

Ще у травні ворожі канали писали, що "перші поставлені для ЗСУ винищувачі F-16 вже знищені - літаки навіть не встигли піднятися в повітря". Очевидно, що то була вигадка, оскільки Україна чотири місяці тому ще не мала F-16.

Напередодні у ЦПД попередили про фейк щодо відключень води та світла на Сумщині на три тижні через удари рф.

"Українцям у месенджери почали приходити повідомлення нібито від імені ДСНС України про начебто серйозні перебої з електроенергією та водопостачанням у Сумській області через російські авіаудари з акцентом на те, що електрики і води не буде протягом трьох тижнів. У повідомленнях також закликають жителів області придбати все необхідне "для життя в екстрених умовах", - йдеться у дописі.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, окупанти вночі вдарили по Дніпру - на промисловому об'єкті виникла пожежа.

Головне