Росіяни випустили по Україні не менше 20 північнокорейських ракет Hwasong-11, - СБУ

Росіяни випустили по Україні не менше 20 північнокорейських ракет Hwasong-11, - СБУ

СБУ знайшла підтвердження використання російським окупаційним військом балістичних ракет північнокорейського виробництва. Йдеться про боєприпаси типу Hwasong-11 (KN-23/24).

У пресцентрі відомства розповіли, що один з перший випадків пустку балістики з КНДР по Україні зафіксовано під час удару по Запоріжжю, скоєного агресором за день до Нового року. Після чого ворог застосовував їх для ураження мирних українських міст ще як мінімум два десятки разів. 

"Унаслідок ворожих "прильотів" загинули щонайменше 24 мирні жителі, ще більше ста цивільних – отримали тяжкі поранення", - вказано у повідомленні. 

Після Запоріжжя росіяни вгатили північнокорейською ракетою по житловій висотці у Києві, вбивши четверо осіб. Ще більше пів сотні людей - у важкому стані. 

Також у списку п'ять селищ на Донеччині, де "прильоти" північнокорейських ракет обірвали життя 17 цивільних, та Харків, де від них загинуло троє і постраждало більш як 60 осіб.

"Всі ці факти документуються слідчими СБУ у межах кримінальних проваджень за двома статтями Кримінального кодексу України:  ⁠ст. 111-2 (пособництво державі-агресору) та ⁠ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни)", - йдеться у повідомленні. 

Правоохоронні органи також працюють над встановленням шляхів постачання ракет виробництва Північної Кореї на територію росії.

Як писав "Ми-Україна" раніше, напередодні видання Reuters повідомило про ймовірну передачу Іраном російській федерації кількох сотень ракет класу "поверхня-поверхня", зокрема типу Fateh-110. 

 

Головне