Росіяни розповсюджували фейки в Харкові за допомогою дронів

Росіяни розповсюджували фейки в Харкові за допомогою дронів

Російські спецслужби застосовували дрони-розвідники для розповсюдження дезінформації через SMS та Telegram під час наступу на Харківщину.

Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Spravdi у Telegram.

Окупанти використовують системи Leer-3 для імітації базових станцій стільникового зв'язку та підключені до розвідувального безпілотника “Орлан-10”. Ця тактика дозволяла їм розсилати текстові повідомлення з фейками через SMS і Telegram під час наступу російських військ на Харківщині.

За інформацією Reuters, ФСБ і ГРУ активно використовували ці методи для розповсюдження неправдивих відомостей під час російської агресії. 

“Також для поширення брехні на Харківщині росіяни активно використовували свої традиційні методи – ботоферми. Середня кількість повідомлень із дезінформацією про війну зросла до більш ніж 2500 на день у травні (під час російського наступу на Харківщині) порівняно з 200 на день у березні”, - йдеться у повідомленні. 

З початку повномасштабного вторгнення українські спецслужби заблокували 86 російських ботоферм, які контролювали три мільйони облікових записів у соцмережах. TikTok і Telegram залишаються основними каналами російської онлайн-дезінформації як в Україні, так і в Європі.

Як писали “Ми-Україна” раніше, росія посилює інформаційні кампанії, які спрямовані на залякування українців стосовно опалювального сезону.

Головне