Росіяни розганяють черговий фейк про відмову України від обміну полоненими

Росіяни розганяють черговий фейк про відмову України від обміну полоненими

Ворожа пропаганда, використовуючи Telegram-канали, стала активно поширювати дані про нібито відмову української влади провести обмін полоненими з рф у форматі "300 на 300". Про це інформує Центр протидії дезінформації РНБО України.

Фахівці ЦПД виявили, що у соцмережах розповсюджується інформація проте, що у в межах раунду обміну бранцями 3 січня в Україну з полону повернулось не 230 осіб, як повідомила влада, а лише 173. До того ж, росія нібито хотіла поміняти 300 полонених з України на 300 своїх солдатів, але влада України відповіла відмовою. 

"Насправді поширювана ворогом інформація — відверта брехня", - наголошує відомство. 

На підтвердження цього ЦДП приводить дані Уповноваженого ВР з прав людини Дмитра Лубінця, Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими та ГУР МО, які підтверджують, що 3 січня 2024 року був проведений найбільший за час повномасштабного вторгнення обмін військовополоненими, під час якого додому повернулися саме 230 громадян та громадянок України.

Як відомо, вже 4 січня омбудсман Дмитро Лубінець заявив, що упродовж найближчих тижнів може відбутись ще один обмін військовополоненими між Україною та росією.  Він також висловив надію, що цьогоріч процес обміну покаже системність.

Нагадаємо, у ГУР МО повідомили, що у в українському полоні перебувають російські бійці, у поверненні яких країна-агресорка дуже зацікавлена "і кількість таких осіб збільшується".

Як писав "Ми-Україна" раніше, 10 січня стало відомо, що російські пропагандисти вигадали новий фейк щодо мобілізації в Україні. Ворожими телеграм-каналами поширюється інформація про те, що столична влада припиняє всі виїзди з міста для "масового призиву всіх чоловіків".

Головне